De duurzaamheidsrapportage biedt zowel intern als extern houvast.
Een rapportage met impact dankzij ESRS standaarden
Duurzaamheid is geen zijdelings onderwerp meer, of een beleidsthema voor ‘erbij’. Voor veel bedrijven is het nú al een strategische factor, ter voorbereiding op de toekomst. Bij Kasparov ESG helpen we jou scherper te sturen op duurzaamheid. De weg vooruit is niet alleen meer op economische groei georiënteerd. Daarom helpen we je graag bij het creëren van stuurinformatie, met behulp van de European Sustainability Reporting Standards (kortweg ESRS standaarden genoemd). Kasparov ESG begeleidt jou in deze transitie.

Wat zijn ESRS standaarden precies en waarom zijn ze nodig?
De betekenis van deze standaarden? Het zijn rapportage-standaarden die zijn ontwikkeld om transparantie, consistentie en gelijkwaardigheid in duurzaamheidsverslagen te bewerkstelligen. ESRS standaarden bieden houvast hoe bedrijven hun invloed op en risico’s ten opzichte van de wereld (in brede zin) kunnen meten en rapporteren. Het gaat hierbij om thema’s als klimaatverandering, mensenrechten, biodiversiteit en open / geoorloofd zakelijk gedrag (bestuur).
Wat maakt deze standaarden zo prominent?
Het zijn kapstokken die, mits je ze consequent toepast, een diepgaande analyse van je bedrijfsactiviteiten en de directe omgeving waarin je opereert mogelijk maken. Dit betekent dat je niet alleen inzicht krijgt in jouw impact op het milieu en de samenleving, maar ook in hoe externe factoren jouw bedrijf kunnen beïnvloeden. Met deze sturingsinformatie kun je beslissingen nemen die duurzaam zijn en meer aansluiten bij de verwachtingen van je stakeholders. Kasparov ESG kan op diverse manieren de ESRS met jou implementeren. We leggen je dat verder uit.

Nederlandse ESRS standaarden
ESRS standaarden gelden in Nederland (maar ook in andere EU-landen) voor bedrijven die moeten voldoen aan de CSRD. Goed om te weten: de Non-Financial Reporting Directive is een voorloper van de CSRD, maar had destijds een kleinere scope. Bedrijven die daar voorheen onder vielen houden nu de richtlijnen van de CSRD aan. Meer hierover kun je lezen op onze pagina’s CSRD rapportage of ESG wetgeving, bijvoorbeeld.
Er zijn twee dwarsdoorsnijdende standaarden: de ESRS 1 (de algemene vereisten) en ESRS 2 (de algemene toelichtingen). Zij leggen de basis voor hoe duurzaamheidsprestaties moeten worden vastgelegd. Meer specifieke thematische standaarden, zoals ESRS E1 (klimaatverandering) en ESRS S1 (eigen personeel), vloeien voort uit de uitkomsten van de dubbele materialiteitsanalyse over jouw bedrijf.
Bij Kasparov ESG zorgen wij ervoor dat jij voldoet aan deze rapportage-eisen door de juiste strategie en data-gedreven oplossingen te implementeren, zodat je later over de juiste thema’s kunt rapporteren én optimaal (bij) kunt sturen.
Onze drijfveer is om jouw organisatie niet alleen op financieel vlak te laten groeien. Vooral na de invoering van de Europese regelgeving rond ESG, en de plichten die daar de komende jaren bij horen, is aandacht hiervoor nodig om toekomstbestendig te blijven. Overzicht houden kan lastig zijn. Kasparov ESG heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in kennis en expertise over CSRD. Die kennis komt nu van pas, evenals onze ervaring in data & BI: ook ESG gerelateerde thema’s en doelstellingen kunnen wij meetbaar maken.
Onze toegevoegde waarde: controle krijgen met ESRS standaarden
Wij geloven in een data-gedreven aanpak om duurzaamheidsinitiatieven tastbaar, meetbaar en vervolgens effectiever te maken. Onze bijdrage gaat daarom verder dan alleen adviseren; we begeleiden je organisatie bij het toepassen en voldoen aan de nieuwe rapportagevereisten. Hieronder lees je hoe we dat doen.
De dubbele materialiteitsanalyse
Alles begint met het achterhalen van de materiële duurzaamheidsthema’s voor jouw bedrijf. Onze experts helpen bij het uitvoeren van deze dubbele materialiteitsanalyse. Dit proces is nodig, omdat het bepaalt over welke thema’s je gaat rapporteren. We brengen zowel de impact van jouw organisatie op het milieu en de maatschappij áls de risico’s van externe factoren op jouw activiteiten in kaart (het gaat twee kanten op).
Data- en BI-specialisaties
Het rapporteren volgens de ESRS vereist een gestructureerd datapakket (de volgende fase). Wij ontwerpen en implementeren een toekomstbestendig en schaalbaar dataplatform waarmee je al je ESG data kunt ontsluiten, transformeren en modelleren, om de data geschikt te maken voor analyse en rapportage. Met onze dashboards in Power BI krijg je real-time inzichten, waarmee je direct kunt sturen op duurzaamheid. Dit zorgt niet alleen voor overzicht, maar ook voor betere besluitvorming en operationele verbeterslagen.
Sturing krijgen, inzicht creëren
Rapporteren is niet alleen een verplichting, maar ook een kans om jouw organisatie toekomstbestendig te maken. Kasparov ESG helpt jou om de verzamelde data te vertalen naar actiegerichte inzichten. Met onze begeleiding wordt jouw ESG-strategie steeds een beter stuurmiddel, waarmee je risico’s beheert, (groei)kansen benut en aan de verwachtingen van investeerders en andere (externe/interne) stakeholders voldoet.

Kasparov ESG is jouw ESRS partner
Het implementeren van ESRS standaarden is meer dan het afvinken van een checklist. Het vereist strategisch inzicht en kennis van gegevensverwerking. Kasparov ESG kan hierin jouw partner zijn, voor de langere termijn. Hoe?
Advies: iedere organisatie is uniek. Onze experts werken nauw samen met jouw team om de strategie en rapportages af te stemmen op de ESRS. Inzicht krijgen op thema’s waarmee je bedrijf impact maakt is de basis voor goed advies over het formuleren van beleid, KPI’s en doelstellingen, bijvoorbeeld. Wij ondersteunen daarbij.
Data- & BI-oplossingen: wij bieden handvatten waarmee je data efficiënt verzamelt en omzet in informatie voor zowel interne stuurinformatie als externe rapportage. Onze oplossingen zijn gericht op consistentie, kwaliteit en eenvoudig toegankelijke inzichten middels dashboarding, in overeenstemming met de ESRS standaarden.
De tien thematische standaarden en coderingen
ESRS standaarden zijn door de EU verdeeld over:
- Milieu (Environmental): het betreft hier ESRS E1 (klimaatverandering), E2 (vervuiling), E3 (water en mariene hulpbronnen), E4 (biodiversiteit en ecosystemen) en E5 (circulaire economie).
- Sociaal (Social): hier liggen de focuspunten op mensen, arbeidsomstandigheden en verantwoordelijkheid op sociaal-maatschappelijk vlak, zoals gespecificeerd in ESRS S1 tot en met S4. Onder S1 valt eigen personeel, S2 arbeiders in de waardeketen, S3 de getroffen gemeenschappen en S4 consumenten en eindgebruikers.
- Bestuur (Governance): ESRS G1 legt de nadruk op ethisch zakelijk gedrag (wat is goed en verantwoord).
Met Kasparov ESG weet je zeker dat je deze thema’s op een gestructureerde manier aanpakt, afhankelijk van jouw branche en afhankelijk wat voor jouw bedrijf het meest relevant is.

ESRS, ESG en CSRD: termen die bij elkaar horen
ESRS standaarden vormen de concrete uitgangspunten en vloeien rechtstreeks voort uit de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), opgesteld door de Europese Commissie. Bedrijven rapporteren langs deze kaders gestructureerd en transparant over hun milieu-, sociale en bestuurlijke prestaties (ESG).
Het gaat daarnaast om richtlijnen voor het uitvoeren van een dubbele materialiteitsanalyse: een noodzakelijk proces. Heb je daar een gedreven expert bij nodig? Dan staan we bij Kasparov ESG voor je klaar.
Stuur jij al scherp op duurzaamheid?
De implementatie van de Europese standaarden kan uitdagend zijn; wij zetten dit complexe proces om in een kans om jouw organisatie verder te brengen. Onze aanpak zorgt ervoor dat je niet alleen voldoet aan de CSRD, maar ook strategische voordelen kunt behalen.
Wil jij jouw ESG-rapportage verder optimaliseren en de voordelen van ESRS standaarden benutten? Neem vandaag nog contact op met Kasparov ESG en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen in jouw duurzaamheidsambities. Dat doen we het liefst persoonlijk!
Vind hieronder nog meer belangrijke informatie waar we je mee kunnen helpen.
Voor als je hulp nodig hebt bij het inrichten van deze brede rapportage.
Wat hebben de ESRS standaarden precies met CSRD te maken? Lees verder.